Tytuł nagrania Regionalny Punkt Widzenia - 2024.06.27
Autorzy Elżbieta Rupniewska-Domachowska
Uczestnicy Rozmówca - Grajewski Jan
Rozmówca - Jedziniak Piotr
Rozmówca - Raczkowski Michał
Rozmówca - Twarużek Magdalena
Rozmówca - Zbytniewski Radosław
Opis nagrania Są dosłownie wszędzie, poczynając od zbóż, poprzez pasze, którymi karmi się zwierzęta, chleb, który trafia na nasze stoły, aż po suplementy diety. Mikotoksyny, czyli metabolity grzybów pleśniowych - bo o nich mowa - to substancje toksyczne. Mogą wywoływać zatrucia, alergie i grzybice. Wszystko wskazuje na to, że są także przyczyną zachorowań na raka. Czy da się je wyeliminować z naszego otoczenia? Czy mamy wystarczające narzędzia do ich wykrywania? Rozmawiali o tym w Bydgoszczy specjaliści z Polski i wielu krajów Europy. Po raz 14. na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego odbyła się Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Mikotoksyny i grzyby pleśniowe". Wraz z profesorem Janem Grajewskim i profesor Magdaleną Twarużek z Katedry Fizjologii i Toksykologii Wydziału Nauk Biologicznych UKW, podsumowujemy obecny stan wiedzy. O drodze mikotoksyn z pola do naszych żołądków opowiedzą goście konferencji - przedstawiciele służb weterynaryjnych i instytutów badających jakość żywności i pasz.
Czas trwania 00:45:01
Data pierwszej emisji 2024-06-27
Gatunek Audycja
Temat Nauka
Odsłuch/Podgląd
Uwagi na temat nagrania
Główna strona archiwum