Tytuł nagrania RZJ 2013 - 197 produkt Faćka
Autorzy Andrzej Krystek
Uczestnicy Archiwista - Rzepa Marek
Realizator - Grudnicka Genowefa
Realizator - Krystek Andrzej
Rozmówca - Dołasińska Elżbieta
Rozmówca - Sosińska Joanna
Opis nagrania Faćka czyli lebioda, komosa, zwykły chwast jest, po stosownym przyrządzeniu, pożywnym daniem od pokoleń znanym i spożywanym na Ziemi Dobrzyńskiej. Zresztą też i w całej Polsce zwłaszcza w rejonach biednych, na tzw.przednówku. Panie z KGW w Tłuchowie uzyskały za nią w Ogólnopolskim Konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo" najwyższe wyróżnienie: perłę.
Czas trwania 00:05:52
Data pierwszej emisji 2013-10-06
Gatunek mała forma reporter
Temat kulturowy
Odsłuch/Podgląd
Uwagi na temat nagrania
Główna strona archiwum